Aktivt Lyssnande - En Övning för bättre Kommunikation

Att kunna kommunicera effektivt är en viktig färdighet i alla aspekter av livet, både personligt och professionellt. En nyckelkomponent för att förbättra vår kommunikation är att lära sig lyssna aktivt. Många gånger är vi upptagna med att tänka ut vårt eget svar istället för att verkligen lyssna på vad den andra personen säger. Genom att träna oss själva i aktivt lyssnande kan vi öppna upp för bättre förståelse och fördjupade relationer.

Fördelar med Aktivt Lyssnande

När vi aktivt lyssnar, ger vi vår fulla uppmärksamhet till den som talar och försöker förstå deras perspektiv. Det finns flera fördelar med att utveckla denna färdighet:

 1. Förbättrad förståelse: Genom att vara närvarande i samtal med andra kan vi bättre förstå deras åsikter, problem och önskemål. Detta leder till mer meningsfulla och produktiva diskussioner.

 2. Skapar förtroende: När vi visar intresse och engagemang för vad den andra personen säger, bygger vi förtroende och stärker våra relationer.

 3. Misstolkningar minskas: Genom att aktivt lyssna på andra kan vi misstolka mindre och därmed minska risken för missförstånd och konflikter.

Övning i Aktivt Lyssnande

Nu när vi förstår vikten av aktivt lyssnande, låt oss utforska en övning som kan hjälpa dig att utveckla denna färdighet. Denna övning kan göras med en vän, familjemedlem eller kollega och tar bara några minuter att genomföra.

 1. Välj en frågeställning: Bestäm er för ett aktuellt ämne som ni båda är intresserade av och vill diskutera. Det kan vara något så enkelt som "Hur har din dag varit?" eller "Vad är ditt perspektiv på [aktuellt ämne]?"

 2. Bestäm tidslängd: Sätt en timer på fem minuter för varje person. Under denna tid ska en person prata och den andra personen ska lyssna aktivt utan att avbryta eller ge kommentarer.

 3. Aktiv lyssnande: När den första personen talar, fokusera på att vara närvarande och uppmärksam. Ge hen din fulla uppmärksamhet genom att hålla ögonkontakt och undvika distraktioner. Försök att förstå deras perspektiv och känslor genom deras ord, kroppsspråk och ton.

 4. Reflektera och byt roller: Efter fem minuter byter ni roll och den andra personen får tala medan den första personen lyssnar aktivt. Detta ger er möjlighet att både öva på att uttrycka er och att lyssna.

Genom att regelbundet öva på denna övning kommer du att märka en förbättring i din kommunikation och förmåga att lyssna aktivt.

Relevanta nyckelord

 • Aktivt lyssnande
 • Kommunikationstekniker
 • Förtroende och relationer
 • Förbättrad förståelse
 • Misstolkningar och missförstånd
 • Effektiv kommunikation
 • Lyssna utan att döma

Sammanfattning

Att kunna lyssna aktivt är en värdefull färdighet som kan förbättra vår kommunikation och våra relationer. Genom att använda en enkel övning kan vi träna oss själva i denna färdighet och uppleva fördelarna med att vara närvarande och engagerade i våra samtal. Prova denna aktivt lyssnande övning för att ta steget mot att bli en bättre kommunikatör och bygga starkare relationer i ditt liv.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.