Automatisk ifyllning i Excel för en smidigare arbetsdag

Om du arbetar mycket med Excel vet du säkert hur tidskrävande det kan vara att fylla i data i flera rader eller kolumner. Det kan vara frustrerande och ineffektivt att behöva skriva in samma information igen och igen. Men det finns en smidig lösning - autofyll-funktionen i Excel. I denna artikel kommer vi att gå igenom hur du använder autofyll-funktionen för att spara tid och förenkla ditt arbete.

Använda autofyll-funktionen

Att använda autofyll-funktionen i Excel är enkelt och sparar dig massor av tid. Du kan använda den för att fylla i sekvenser av text, siffror, datum och mycket mer. Här är de grundläggande stegen för att använda autofyll:

  1. Skriv in värdet eller formeln du vill använda i den första cellen i serien.
  2. Markera cellen och dra i det lilla fyrkantet längst ner till höger tills du når den sista cellen i serien.
  3. Släpp musknappen för att fylla i de återstående cellerna med rätt data.

Nu har du fyllt i data i en serie celler på bara några sekunder. Du kan även använda autofyll för att skapa serier baserat på ett mönster. Om du till exempel vill fylla kolumnen med veckodagar kan du skriva in "måndag" i den första cellen, markera cellen och dra ner för att automatiskt fylla i resten av veckodagarna.

Tips och tricks för autofyllning

Här är några tips och tricks som kan hjälpa dig att använda autofyll-funktionen ännu mer effektivt:

1. Använda snabbtangenter

Du kan använda snabbtangenter för att snabbt fylla i data. Håll ned CTRL-tangenten och tryck på D för att fylla i värdet från cellen ovanför, eller håll ned CTRL- och SHIFT-tangenterna samtidigt och tryck på pil nedåt för att fylla i data från hela kolumnen.

2. Anpassa serier

Om du vill använda en anpassad serie kan du fylla i de första två eller tre värdena för att definiera mönstret, markera cellerna och sedan dra i autofyll-fyrkanten för att fylla i resten av serien. Du kan till exempel skapa en serie med specifika datum genom att fylla i de två första datumen och sedan dra autofyll-fyrkanten för att fylla i resten av månaderna.

3. Kopiera och klistra in

Om du har en serie data i en annan kolumn eller rad kan du enkelt kopiera och klistra in den med hjälp av autofyll-funktionen. Markera den cell eller den rad/kolumn med data du vill kopiera, kopiera den genom att trycka på CTRL + C och klistra sedan in i den nya platsen genom att högerklicka och välja "Klistra in".

Relevanta nyckelord

  • Autofyll Excel
  • Excel autofyll funktion
  • Automatisk ifyllning Excel
  • Snabbt fylla i data i Excel
  • Tips och tricks för Excel autofyllning
  • Anpassade serier i Excel

Sammanfattning

Autofyll-funktionen i Excel är ett ovärderligt verktyg som kan hjälpa dig att spara tid och förenkla ditt arbete. Genom att lära dig att använda autofyll på rätt sätt kan du snabbt och effektivt fylla i data i Excel-ark. Använd tips och tricks som snabbtangenter och anpassade serier för att ta din autofyllning till nästa nivå. Börja använda autofyll redan idag och upplev själv hur det kan göra din arbetsdag smidigare och mer effektiv.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.