Så lyckas du med avgångssamtal - En guide för en smidig övergång

Att sluta på en arbetsplats är en naturlig del av karriären. Och precis som att en anställning börjar med ett anställningsavtal, bör den även avslutas på ett professionellt sätt. Ett avgångssamtal är en viktig del av processen och kan vara avgörande för både företaget och den som lämnar. I denna guide kommer vi att dela med oss av tips och råd för att genomföra ett framgångsrikt avgångssamtal och säkerställa en smidig övergång.

Förberedelse inför avgångssamtalet

Innan du går in i avgångssamtalet är det viktigt att vara väl förberedd. Här är några steg att följa för att säkerställa att samtalet blir så effektivt som möjligt:

 1. Reflektera över dina anledningar: Innan du går in i samtalet bör du reflektera över varför du väljer att lämna företaget. Det är viktigt att vara tydlig med dina egna motivationer för att kunna effektivt kommunicera dem till arbetsgivaren.

 2. Skriv ner dina frågor och reflektioner: Förbered en lista med frågor och reflektioner som du vill diskutera under samtalet. Det kan vara bra att ha en strukturerad lista för att undvika att viktiga ämnen glöms bort.

 3. Förstå företagets perspektiv: Försök sätta dig i företagets skor och förstå deras perspektiv. Det kan hjälpa till att visa empati och underlätta en öppen dialog mellan parterna.

Genomförandet av avgångssamtalet

Nu när du är väl förberedd är det dags att genomföra själva samtalet. Här är några tips för att göra det så framgångsrikt som möjligt:

 1. Var tydlig och ärlig: Var tydlig och ärlig med dina anledningar till att lämna företaget. Undvik att vara defensiv eller skylla på andra faktorer. Försök istället att komma med konstruktiva förslag eller feedback för att förbättra situationen för framtida medarbetare.

 2. Lyssna aktivt: Ett avgångssamtal är inte en enkelriktad kommunikation. Se till att lyssna aktivt på vad arbetsgivaren har att säga och visa respekt för deras synpunkter och åsikter. Detta kan hjälpa till att skapa en mer konstruktiv dialog.

 3. Diskutera överlämnandet: Diskutera och kom överens om hur överlämnandet av arbetsuppgifter ska gå tillväga. Det är viktigt att säkerställa att inget faller mellan stolarna och att arbetsgivaren är medveten om vilka uppgifter som behöver avslutas eller vidarebefordras till en annan medarbetare.

Relevanta nyckelord

 • Avgångssamtal
 • Professionell avslutning
 • Smidig övergång
 • Förberedelse inför avgång
 • Kommunikation med arbetsgivare
 • Överlämnande av arbetsuppgifter

Sammanfattning

Ett avgångssamtal är en viktig del av att avsluta en anställning på ett professionellt sätt. Genom att vara väl förberedd och genomföra samtalet på ett ärligt och konstruktivt sätt kan du säkerställa en smidig övergång och lämna företaget på bästa möjliga sätt. Kom ihåg att lyssna aktivt, vara tydlig med dina anledningar och diskutera överlämnandet av arbetsuppgifter. Utöver detta, kom ihåg att hålla en positiv inställning och visa respekt för företagets perspektiv. Lycka till med ditt avgångssamtal och framtida utmaningar!

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.