Basala hygienrutiner för att hålla sig frisk och säker

Bra hygien är avgörande för att hålla sig frisk och säker. Genom att lära sig och tillämpa de basala hygienrutinerna kan vi skydda oss själva och andra från smittsamma sjukdomar. I den här artikeln kommer vi att gå igenom några enkla tips och tricks för att hålla sig frisk och säker genom basala hygienrutiner.

Tvätta händerna regelbundet

Att tvätta händerna regelbundet är en av de mest effektiva sätten att förhindra spridningen av sjukdomar. Använd tvål och vatten och tvätta händerna noggrant i minst 20 sekunder. Se till att tvätta både handflator, tummar, fingertoppar och fingrar för att få bort eventuella bakterier och virus.

Det är särskilt viktigt att tvätta händerna före och efter att du äter, efter ett toalettbesök, och efter att ha varit i kontakt med sjuka personer. Det är också en bra vana att tvätta händerna regelbundet under dagen, även om du inte är sjuk.

Bästa sättet att hosta och nysa

När du hostar eller nyser sprider sig små droppar från din mun och näsa, vilket kan innehålla sjukdomsframkallande mikroorganismer. För att förhindra spridningen av dessa droppar är det viktigt att täcka din mun och näsa med en näsduk eller på insidan av armbågen när du hostar eller nyser.

Detta hjälper till att minska risken för att andra personer andas in dropparna och blir smittade. Se till att alltid ha en näsduk eller pappershandduk till hands och kasta den direkt efter användning. Om du inte har något att täcka din mun och näsa med, försök att hosta eller nysa bort från andra personer och undvik att röra vid dina ansiktsdelar direkt efteråt.

Rengör och desinficera ytor regelbundet

Ytor som vi regelbundet vidrör kan vara ett grogrund för bakterier och virus. Det är därför viktigt att rengöra och desinficera ytor som exempelvis dörrhandtag, telefoner, tangentbord och köksbänkar regelbundet. Använd en desinfektionsmedel eller en lösning av vatten och tvål för att rengöra ytor och undvik att dela personliga föremål som handdukar och glas med andra.

Håll avstånd från sjuka personer

Att hålla avstånd från personer som är sjuka är ett bra sätt att minska risken för att bli smittad. Om du vet att du har utsatts för någon som är sjuk, försök att undvika nära kontakt med dem tills de har tillfrisknat. Om du själv är sjuk, var noga med att hålla avstånd från andra för att undvika spridning av sjukdomen.

Använd relevanta nyckelord

  • Basala hygienrutiner
  • Hålla sig frisk och säker
  • Tvätta händerna regelbundet
  • Hosta och nysa rätt
  • Rengör och desinficera ytor
  • Hålla avstånd från sjuka personer

Sammanfattning

Genom att tillämpa de basala hygienrutinerna kan vi minimera risken för att bli smittade av sjukdomar och hålla oss friska och säkra. Tvätta händerna regelbundet, täck munnen och näsan när du hostar eller nyser, rengör och desinficera ytor, och håll avstånd från sjuka personer. Genom att följa dessa enkla åtgärder kan vi alla bidra till att skapa en säkrare och hälsosammare miljö för oss själva och andra.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.