Så beräknar du semesterlön och slutlön - En komplett guide

Att beräkna sin semesterlön och slutlön kan vara en knepig uppgift. Det är viktigt att göra det korrekt för att undvika missförstånd och bekymmer längs vägen. I denna artikel kommer vi att gå igenom processen steg för steg och ge dig tips och råd för att göra det så smidigt som möjligt.

Semesterlön

Semesterlön är den ersättning du får när du tar ut din semester. Den beräknas vanligtvis utifrån din månadslön och antalet semesterdagar du har rätt till. För att beräkna din semesterlön behöver du veta följande:

 • Din månadslön
 • Antalet semesterdagar du har rätt till
 • Hur mycket semesterlön du har tjänat in hittills

För att få fram din semesterlön multiplicerar du din månadslön med antalet semesterdagar och sedan delar du det med antalet arbetsdagar per månad. Det kan se ut så här:

Semesterlön = (Månadslön * Antal semesterdagar) / Antal arbetsdagar per månad

Kom ihåg att det kan finnas andra faktorer som påverkar din semesterlön, som till exempel semesterdagstillägg eller andra avtalade förmåner. Det är alltid bäst att dubbelkolla med din arbetsgivare eller fackförening för att vara säker.

Slutlön

Slutlön är den ersättning du får när du lämnar ett jobb. Det kan vara till följd av uppsägning, avsked eller om du själv väljer att sluta. Beräkningen av slutlön kan vara mer komplex än semesterlön, eftersom den kan involvera andra faktorer som eventuell uppsägningstid, semesterdagar som inte har tagits ut och obetalda övertidsersättningar.

För att få fram din slutlön behöver du känna till följande:

 • Din månadslön
 • Eventuell uppsägningstid och ersättning för denna
 • Antalet semesterdagar som inte har tagits ut
 • Eventuell obetalda övertidsersättning

Ett enkelt sätt att beräkna din slutlön är genom att använda följande formel:

Slutlön = (Månadslön * Uppsägningstid) + (Semesterlön för outtagna dagar) + Obetalda övertidsersättningar

Det är viktigt att komma ihåg att det kan finnas andra faktorer som påverkar din slutlön, till exempel eventuell överenskommelse om avgångsvederlag eller andra förmåner från arbetsgivaren. Det är alltid bäst att rådfråga juridisk expertis eller ditt fackförbund för att säkerställa att du får rätt ersättning.

Relevanta nyckelord

 1. Beräkna semesterlön
 2. Semesterlöneberäkning
 3. Rätt semesterlön
 4. Beräkning av slutlön
 5. Slutlön vid uppsägning
 6. Korrekt slutlön
 7. Råd för slutlöneberäkning

Sammanfattning

Att beräkna sin semesterlön och slutlön kan vara utmanande, men med rätt kunskap och verktyg kan du göra processen enklare och undvika vanliga misstag. Kom ihåg att kolla med din arbetsgivare eller fackförening för specifika riktlinjer och avtal innan du gör några beräkningar. Med korrekt beräkning kan du vara säker på att du får den rättvisa ersättning du förtjänar vid ledighet eller vid avslutet av anställningen.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.