Så bokför du bilförmån på ett enkelt sätt

Att ha en förmånsbil kan vara en trevlig bonus som anställd, men det kan vara förvirrande att veta hur man ska bokföra detta på ett korrekt sätt. Med rätt kunskap och förståelse kan du enkelt bokföra bilförmånen och hålla ordning på din ekonomi. I denna artikel kommer vi att ge dig några användbara tips och råd för att underlätta din bokföring av bilförmånen.

Förmånsbil och förmånsvärde

En förmånsbil är en bil som du som anställd får använda både i arbetet och privat. Det finns ett förmånsvärde som räknas ut baserat på bilens pris och utsläpp. Detta förmånsvärde ska bokföras som en skattepliktig förmån för dig som anställd.

Bokföra förmånsvärdet

För att bokföra förmånsvärdet behöver du ha alla nödvändiga uppgifter tillgängliga. Notera förmånsvärdet som en kostnad i företagets bokföringssystem och ange också vad som är arbetsgivaravgift samt inkomstskatt. Detta är viktigt för att hålla koll på eventuella skattekonsekvenser.

Körjournal

För att tydligt kunna särskilja mellan privat- och företagskörning av bilen är det smart att föra en körjournal. Körjournalen kan vara antingen digital eller i pappersform och ska innehålla datum, resmål, ändamål och antal körda kilometer. Detta hjälper dig att snabbt och enkelt kunna ta fram information vid behov och underlättar bokföring av bilförmånen.

Rättvis fördelning av kostnader

Det kan vara svårt att veta hur man rättvist fördelar kostnaderna för förmånsbilen om flera personer använder den. För att underlätta bokföringen är det viktigt att ha en tydlig överenskommelse och en ordentlig uppdelning av kostnaderna. Detta kan innebära att dela upp kostnaderna baserat på användningstid eller mängden körda kilometer för varje användare.

Skattemässiga konsekvenser

Det är också viktigt att vara medveten om de skattemässiga konsekvenserna av att fördela kostnaderna för förmånsbilen. Om förmånsbilen används privat av flera personer kan det vara så att var och en av dem anses ha en skattepliktig förmån för den privata användningen. Detta kan påverka den individuella inkomstskatten för varje användare.

Relevanta nyckelord

  • Bokföring av bilförmån
  • Förmånsbil och förmånsvärde
  • Körjournal för bilförmån
  • Fördelning av kostnader för förmånbil
  • Skattemässiga konsekvenser vid fördelning av förmånsbilen

Sammanfattning

Att bokföra bilförmån kan vara förvirrande, men med korrekt kunskap och förståelse kan du enkelt hålla ordning på din ekonomi. Genom att bokföra förmånsvärdet, använda en körjournal och fördela kostnaderna på ett rättvist sätt kan du bokföra bilförmånen på ett enkelt sätt. Var noga med att vara medveten om de skattemässiga konsekvenserna och ha en tydlig överenskommelse med andra användare av förmånsbilen. Gör bokföringen av din bilförmån smidigare och få bättre kontroll på din ekonomi redan idag!

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.