Bokföra leasing – En guide till korrekt bokföring av leasingavtal

Att bokföra leasingavtal korrekt kan vara en utmaning för många företagare. Det är viktigt att förstå hur man bokför leasingkostnader på rätt sätt för att undvika bokföringsfel och säkerställa att man har full kontroll över sin företagsekonomi. I denna artikel kommer vi att gå igenom de viktigaste aspekterna av att bokföra leasingavtal och ge dig en guide för att göra detta korrekt och effektivt.

Vad är leasing?

Innan vi går vidare till bokföring av leasingavtal är det viktigt att förstå vad leasing faktiskt innebär. Leasing är ett avtal mellan två parter där en part, den så kallade leasinggivaren, äger en tillgång och tillåter den andra parten, den så kallade leasingtagaren, att använda tillgången mot en periodisk betalning. Det kan vara allt från bilar och maskiner till IT-utrustning och fastigheter.

Hur bokför man leasingavtal?

För att bokföra leasingavtal korrekt behöver du göra följande steg:

 1. Identifiera leasingavtalet: Se till att du har en koppling till leasingavtalet och förstå vilka tillgångar leasingavtalet omfattar.

 2. Analysera leasingavtalet: Gå igenom leasingavtalet noggrant för att förstå dess villkor och bestämma om det klassificeras som en driftsleasing eller finansiell leasing.

 3. Bokför den periodiska leasingbetalningen: Bokför leasingkostnaderna på rätt konto i din företagsredovisning. Kontrollera även om moms ska läggas till på leasingbetalningen.

 4. Bokför leasingtillgången: Om det är en finansiell leasing behöver du bokföra leasingtillgången och avsättningar för framtida betalningar och avskrivningar.

 5. Redovisa leasingavtalet på årsbasis: Uppdatera dina bokföringsposter årligen för att avspegla de kommande betalningarna och avskrivningar av leasingavtalet.

Fallgropar att undvika

Att bokföra leasingavtal kan vara komplicerat, och det finns några vanliga fallgropar som du bör undvika:

 • Felaktig klassificering av leasingavtalet: Det är viktigt att korrekt klassificera leasingavtalet som en finansiell leasing eller en driftsleasing för att säkerställa att du bokför det enligt gällande regelverk.

 • Missade betalningar: Se till att du bokför leasingbetalningarna korrekt och i rätt tid för att undvika missade betalningar och förlora tillgången.

 • Felaktig bokföring av leasingtillgången: Om leasingavtalet klassificeras som en finansiell leasing måste du bokföra tillgången och avsättningar för kommande betalningar och avskrivningar korrekt.

Relevanta nyckelord

 • Bokföra leasingavtal
 • Bokföring av leasingkostnader
 • Driftsleasing vs finansiell leasing
 • Leasingbetalningar bokföring
 • Redovisa leasingavtal

Sammanfattning

Korrekt bokföring av leasingavtal är avgörande för att säkerställa att dina ekonomiska redovisningar är korrekta och att du har full kontroll över din företagsekonomi. Följ vår guide för att undvika vanliga misstag och säkerställa att du bokför dina leasingavtal på rätt sätt.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.