Så fungerar debet och kredit – en guide till bokföring

Bokföring kan vara en komplicerad process, men ett av de grundläggande begreppen som du kommer stöta på är debet och kredit. Dessa två termer är nyckeln till att förstå hur transaktioner registreras och påverkar företagets ekonomi. I denna artikel kommer vi att ta en närmare titt på vad debet och kredit innebär och hur de fungerar inom bokföring.

Debet och kredit: Grundprinciperna i bokföring

När man bokför en transaktion måste man välja om den ska påverka balansräkningens tillgångssida (debet) eller skuldsida/egenkapital (kredit). Debet och kredit är två sidor av samma mynt och de används för att hålla balansen i bokföringen.

Debet

Debet används för att registrera tillgångar och utgifter. När du debiterar ett konto ökar du det kontots saldo. Till exempel, om ditt företag köper en ny dator för 10 000 kr och du bokför det som en tillgång på ditt inventariekonto, kommer du att debitera inventariekontot med 10 000 kr. Detta innebär att du ökar värdet av ditt inventariekonto och gör en tillgång på 10 000 kr.

Kredit

Kredit används i huvudsak för att registrera skulder och intäkter. När du krediterar ett konto minskar du det kontots saldo. Till exempel, om du säljer en produkt för 5 000 kr och du bokför det som en intäkt på ditt försäljningskonto, kommer du att kreditera försäljningskontot med 5 000 kr. Detta innebär att du ökar företagets intäkter med 5 000 kr.

Skillnaden mellan debet och kredit

Det kan vara svårt att hålla isär debet och kredit i början, men en bra tumregel att komma ihåg är att debet används för att öka tillgångar och utgifter, medan kredit används för att öka intäkter och skulder. Debet och kredit representerar inte nödvändigtvis positiva eller negativa belopp, utan endast de ökningar och minskningar som görs i bokföringen.

Nyckelord inom bokföring

Här är några relevanta nyckelord för att fördjupa dig i ämnet och förstå debet och kredit bättre:

  • Debet och kredit förklaring
  • Bokföringsprinciper
  • Balansräkningen
  • Tillgångar och utgifter
  • Skulder och intäkter
  • Dubbel bokföring

Sammanfattning

Debet och kredit är grunden för bokföring och används för att registrera och hålla koll på företagets ekonomiska transaktioner. Debet används för att öka tillgångar och utgifter, medan kredit används för att öka intäkter och skulder. Att förstå skillnaden mellan debet och kredit är avgörande för att upprätthålla en korrekt bokföring. Genom att följa bokföringens grundprinciper kan du hålla reda på företagets ekonomiska hälsa och fatta välgrundade beslut baserat på rätt information.

Så om du någonsin undrar hur debet och kredit fungerar inom bokföring, kan du komma tillbaka till denna artikel och använda den som en referens. Genom att förstå debet och kredit kan du ta kontroll över din bokföring och se till att ditt företag fortsätter att växa och blomstra.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.