Allt du behöver veta om FA-skattsedel | Enkel guide för företagare

Har du startat ett företag eller funderar du på att göra det? Då är det viktigt att du har koll på begrepp som kan påverka din verksamhet, som till exempel FA-skattsedel. I denna artikel kommer vi att förklara vad en FA-skattsedel är och varför den kan vara viktig för ditt företag.

Vad är en FA-skattsedel?

En FA-skattsedel, eller F-skattsedel som det även kallas, är ett intyg som utfärdas av Skatteverket till företagare. Sedeln visar att du som företagare bedriver självständig näringsverksamhet och inte är anställd av företagen du arbetar med. Att ha en FA-skattsedel innebär att du är egen företagare och ansvarig för att betala både arbetsgivaravgifter och egna skatter.

Varför är en FA-skattsedel viktig?

Att ha en FA-skattsedel är viktigt av flera anledningar. För det första visar det att du är en seriös företagare som bedriver självständig verksamhet. Många företag kräver att du har en FA-skattsedel för att kunna anlita dig som underleverantör eller samarbetspartner.

En annan anledning till att en FA-skattsedel är viktig är att den påverkar din ekonomi. Med en FA-skattsedel kan du fakturera dina kunder utan att dra av skatt på din ersättning. Istället är det upp till dig som företagare att betala in de skatter och avgifter som krävs enligt deklarationen du får från Skatteverket.

Så ansöker du om en FA-skattsedel

Att ansöka om en FA-skattsedel är en relativt enkel process. Du kan göra det antingen via Skatteverkets webbplats eller genom att fylla i och skicka in en blankett per post. När du ansöker behöver du ange ditt personnummer eller organisationsnummer, samt beskriva den typ av verksamhet du bedriver och vilka kunder du riktar dig till.

Fördelar och nackdelar med en FA-skattsedel

Att ha en FA-skattsedel kan ge dig flera fördelar som företagare. Du får större frihet och flexibilitet när det kommer till att jobba med olika företag och kunder. Dessutom har du möjlighet att dra av olika kostnader och utgifter för ditt företagande.

Å andra sidan finns det vissa nackdelar med en FA-skattsedel. Som egen företagare ansvarar du själv för att betala både skatter och sociala avgifter. Du kan också vara tvungen att ta på dig mer administrativt arbete i form av bokföring och deklarationer.

Relevanta nyckelord

  1. FA-skattsedel
  2. F-skattsedel
  3. Självständig näringsverksamhet
  4. Egen företagare
  5. Arbetsgivaravgifter
  6. Deklaration

Sammanfattning

En FA-skattsedel är ett intyg som visar att du bedriver självständig näringsverksamhet och är en egen företagare. Att ha en FA-skattsedel kan öppna upp dörrar till samarbeten och ger dig möjlighet att fakturera utan att dra av skatt. Dock innebär det också ett ökat ansvar för att betala skatt och avgifter på egen hand. Se till att ansöka om en FA-skattsedel om du planerar att starta ett eget företag eller vill utöka dina möjligheter som företagare.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.