10 Ways to Improve Your Online Forms for Better User Experience

Dina online-formulär är en avgörande del av din webbplats och spelar en viktig roll för att konvertera besökare till kunder. Ett användarvänligt formulär kan ge en positiv upplevelse för användaren och öka chansen för att de slutför önskad åtgärd. Här är tio sätt att förbättra dina online-formulär för att uppnå bättre konvertering och användarupplevelse.

1. Förstå användarens beteende

Innan du skapar dina online-formulär är det viktigt att förstå hur användare beter sig på din webbplats. Genom att analysera besökares beteende kan du identifiera vilka element och funktioner som fungerar bäst och vilka som kan förbättras. Använd verktyg som Google Analytics för att samla in data och få en bättre förståelse för hur användarna navigerar på din webbplats. På detta sätt kan du optimera dina formulär för att passa deras behov och förväntningar.

Användarvänlighet och konvertering - en vinnande kombination

För att maximera konverteringar behöver dina online-formulär vara användarvänliga. Detta innebär att de ska vara enkla att använda och förstå. Genom att använda tydliga rubriker, instruktioner och visuell anpassning kan du göra formulären mer begripliga för användarna. Det är också viktigt att minimera antalet fält och endast be om nödvändig information för att undvika onödig friktion.

Till exempel:

 • Använd tydliga etiketter för varje fält.
 • Placera viktig information överst på sidan.
 • Använd auto-populering för att underlätta inmatning.
 • Undvik onödiga steg och frågor.

2. Mobile First-design

Mobiltrafik har ökat kraftigt de senaste åren och det är därför viktigt att dina online-formulär är anpassade för mobila användare. De bör vara responsiva och fungera felfritt på olika enheter och skärmstorlekar. Se till att text och knappar är tillräckligt stora för att vara lättlästa och klickbara på mindre skärmar. Testa dina formulär på olika mobila enheter för att säkerställa en god användarupplevelse oavsett vilken enhet som används.

Fokusera på användarbeteende och designade mobila formulär

Användarvänliga mobila formulär äger sökljusdesign och visar bara relevanta fält åt användaren. Detta gör det lättare att navigera genom formuläret på mindre skärmar utan att förlora intresset. Eliminera onödig scrollning och minskar inmatningstiden genom att använda automatiska förslag och förifyllning så mycket som möjligt.

3. Använd tydliga CTA-knappar

En handlingsbenägen CTA-knapp (Call-to-Action) är avgörande för att konvertera dina besökare till leads eller kunder. Knappen bör vara tydligt synlig och utformad på ett sätt som lockar till att bli klickad. Använd kontrastfärger för att göra knappen stick ut och placera den på en logisk plats i formuläret. Skriv ett engagerande meddelande på knappen som uppmanar användaren att agera, till exempel "Skicka", "Ladda ner" eller "Börja nu".

CTA-knappar som konverterar

För att optimera dina CTA-knappar kan du testa och experimentera med olika färger, texter och placeringar. A/B-testning är ett effektivt sätt att mäta vilka variationer som ger bäst resultat. Analysera data noggrant och gör iterativa förbättringar för att kontinuerligt optimera dina formulär och öka konverteringarna.

Relevanta sökord:

 • online-formulär
 • användarupplevelse
 • konvertering
 • mobilanpassning
 • CTA-knappar
 • A/B-testning
 • användarbetende

Sammanfattning

Genom att följa dessa tio tips kan du förbättra dina online-formulär och därigenom öka konverteringarna och förbättra användarupplevelsen. Kom ihåg att alltid vara uppmärksam på användarnas behov och beteenden för att skapa formulär som är användarvänliga, responsiva och effektiva.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.