Förutbetalda intäkter – öka ditt företags likviditet

Många företag kämpar med att hantera sin likviditet, särskilt i tider av lågkonjunktur eller när fakturor dröjer att betalas. Förutbetalda intäkter kan vara en smart och effektiv lösning för att öka din företags likviditet och säkra framtida försäljning. Genom att erbjuda dina kunder möjligheten att betala i förväg för dina varor eller tjänster, kan du snabba på kassaflödet och minska risken för obetalda fakturor. I denna artikel kommer vi gå igenom vad förutbetalda intäkter är och hur de kan gynna ditt företag.

Vad är förutbetalda intäkter?

Förutbetalda intäkter, eller prepayment, innebär att kunder betalar för dina varor eller tjänster i förväg innan de får tillgång till dem. Det kan till exempel handla om att sälja presentkort, årsavgifter eller inbetalningar för prenumerationsbaserade tjänster. Genom att erbjuda förutbetalda intäkter ger du kunderna möjligheten att säkra sina framtida köp samtidigt som du förbättrar din företags likviditet.

Fördelar med förutbetalda intäkter

Genom att erbjuda förutbetalda intäkter kan du som företagare dra nytta av flera fördelar:

 1. Omedelbar likviditet: Genom att få betalt i förväg för dina varor eller tjänster kan du snabbt öka din likviditet och minska risken för obetalda fakturor.

 2. Ökad försäljning: Genom att erbjuda förutbetalda intäkter kan du attrahera nya kunder och öka din försäljning. Många kunder uppskattar möjligheten att kunna säkra sina framtida köp och kan vara villiga att betala i förväg för det.

 3. Bättre kassaflöde: Genom att förbättra din företags likviditet kan du bättre hantera kostnader och betalningar. Ett stabilt kassaflöde ger dig möjlighet att expandera ditt företag och investera i tillväxt.

Så implementerar du förutbetalda intäkter i ditt företag

För att implementera förutbetalda intäkter i ditt företag kan du följa dessa steg:

 1. Identifiera de tjänster eller produkter du kan erbjuda som förutbetalda: Gå igenom dina erbjudanden och se vilka som lämpar sig för att erbjuda som förutbetalda intäkter. Det kan vara presentkort, medlemskap eller prenumerationer.

 2. Skapa en tydlig policy: Skriv ner en policy som beskriver villkoren för förutbetalda intäkter. Det kan innefatta återbetalningsregler och giltighetstid.

 3. Informera dina kunder: Kommunicera tydligt med dina kunder om möjligheten att betala i förväg och fördelarna det innebär. Använd olika marknadsföringskanaler för att nå ut till en bredare publik.

 4. Implementera en bra bokföringssystem: Se till att du har rätt bokföringssystem på plats för att hantera förutbetalda intäkter och säkerställa att alla betalningar registreras korrekt.

 5. Följ upp och hantera förutbetalda intäkter: Håll koll på dina förutbetalda intäkter och säkerställ att du hanterar återbetalningar och förnyelser i tid.

Relevanta nyckelord

 • Förutbetalda intäkter
 • Prepayment
 • Likviditet
 • Företag
 • Kassaflöde

Sammanfattning

Förutbetalda intäkter kan vara en smart lösning för att förbättra din företags likviditet. Genom att erbjuda kunderna möjligheten att betala i förväg för dina varor eller tjänster kan du snabba på kassaflödet och minska risken för obetalda fakturor. Genom att implementera en tydlig policy och kommunicera fördelarna för dina kunder kan du dra nytta av förutbetalda intäkter och öka din företags försäljning.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.