Hur ger man en subkutan injektion? Enkel guide för hemmabruk

Att ge en subkutan injektion kan vara skrämmande för många, särskilt om det är första gången. Men med rätt kunskap och enkel guide kan du snabbt och enkelt lära dig hur du ger en subkutan injektion hemma. Det är viktigt att vara noga och säkerställa att rätt teknik används för att undvika skador och infektioner.

Förberedelser för subkutan injektion

Innan du ger en subkutan injektion behöver du förbereda dig genom att tvätta händerna noggrant och samla alla nödvändiga material.

 1. Tvätta dina händer: Händerna ska tvättas i minst 20 sekunder med tvål och varmt vatten för att undvika infektioner.
 2. Samla ditt material: För att ge en subkutan injektion behöver du en nål, en spruta, medicinen som ska injekteras, steril gaz, en alkoholuttyr och en injektionsplatsrengörare. Se till att allt är rent och sterilt.
 3. Välj rätt injektionsplats: Vanliga injektionsställen för subkutan injektion inkluderar låret, buken eller överarmen. Din läkare kan ge dig råd om vilket område som är bäst för din specifika medicin.
 4. Förbered medicinen: Om du använder medicin i flytande form, se till att du har rätt dos och att medicinen är klar att användas.

Steg för att ge en subkutan injektion

Nu när du har förberett dig, är det dags att lära dig att ge en subkutan injektion med hjälp av dessa steg.

 1. Rengör injektionsplatsen: Använd en alkoholuttyr för att rengöra injektionsplatsen. Torka försiktigt i cirklar och låt det torka helt innan du fortsätter.
 2. Håll huden stram: För att göra det lättare att injicera, håll huden stram vid injektionsplatsen.
 3. Stick in nålen: Håll nålen som om den är en penna och tryck den in i huden snabbt i en 45 graders vinkel. Var försiktig så att du inte sticker för djupt.
 4. Injicera medicinen: Tryck ner långsamt på sprutan för att injicera medicinen. Var noga med att inte injicera för snabbt, då det kan orsaka smärta eller obehag.
 5. Ta ut nålen: Dra ut nålen snabbt och släpp taget om huden.
 6. Kassera använda material: Placera den använda nålen och sprutan i en säker behållare för kassering. Se till att du följer riktlinjerna för korrekt kassering av medicinska produkter.

Relevanta nyckelord

 • Subkutan injektion
 • Injektionsteknik
 • Hur man ger en subkutan injektion
 • Subkutan injektionsteknik
 • Heminjektion

Sammanfattning

Att ge en subkutan injektion kan vara enkelt och säkert om du följer rätt teknik och förbereder dig noga. Se till att tvätta dina händer, samla ditt material och välj rätt injektionsplats. Följ stegen för att rengöra injektionsplatsen, sticka in nålen, injicera medicinen och ta ut nålen på ett korrekt sätt. Genom att följa denna enkla guide kan du ge en subkutan injektion hemma på ett tryggt och effektivt sätt.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.