Hur många jobbar i offentlig sektor?

I Sverige är offentlig sektor en stor arbetsgivare och spelar en viktig roll i samhället. Men exakt hur många personer som faktiskt jobbar inom den offentliga sektorn kan vara svårt att få en överblick över. I denna artikel kommer vi att titta närmare på anställda inom den offentliga sektorn och ge en förståelse för dess omfattning.

Den offentliga sektorn i Sverige

Den offentliga sektorn i Sverige omfattar en mängd olika verksamheter och organisationer, såsom statliga myndigheter, kommuner, landsting och regioner. Det är i dessa organisationer som många arbetar för att tillhandahålla tjänster och stöd till medborgarna. Exempel på yrken inom den offentliga sektorn kan vara lärare, sjuksköterskor, poliser, brandmän och administrativ personal.

Antal anställda

Enligt Statistiska Centralbyrån (SCB) var det totalt cirka 1 097 000 personer som var anställda inom offentlig sektor i Sverige år 2020. Detta motsvarade ungefär 26 procent av den totala sysselsättningen i landet. Det är en betydande andel av arbetskraften som är engagerad inom den offentliga sektorn och det visar på den viktiga roll som denna sektor spelar i samhället.

Sektorns betydelse och utbildning

Eftersom den offentliga sektorn är en stor arbetsgivare är det viktigt att ha rätt utbildning och kompetens för att arbeta inom sektorn. Utbildningar inom offentlig förvaltning, lärande och vård samt ekonomi och juridik är exempel på utbildningar som kan ge dig de kunskaper som krävs för att bli anställd inom den offentliga sektorn. Det finns även många vidareutbildningsmöjligheter för att utvecklas och klättra i karriären inom sektorn.

Relevanta nyckelord

  • Anställda i offentlig sektor
  • Sysselsättning i Sverige
  • Utbildning för offentlig sektor
  • Jobba inom offentlig förvaltning
  • Karriärmöjligheter i offentlig sektor

Sammanfattning

Den offentliga sektorn är en betydande arbetsgivare i Sverige, med över en miljon anställda. Utbildning och kompetens är viktiga för att arbeta inom sektorn, och det finns många karriärmöjligheter att utforska. Så om du är intresserad av att göra en skillnad och arbeta inom den offentliga sektorn, finns det många möjligheter att ta del av.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.