Kombinera sjukpenning och tjänstepension samtidigt

Att vara sjukskriven kan vara en tuff tid både fysiskt och ekonomiskt. Många undrar om det är möjligt att få både sjukpenning och tjänstepension samtidigt. I denna artikel kommer vi att reda ut denna fråga och ge dig svar på vad som gäller.

Sjukpenning och tjänstepension förklarat

Innan vi går in på om det är möjligt att kombinera sjukpenning och tjänstepension samtidigt är det viktigt att förstå vad dessa två begrepp innebär.

Sjukpenning är en ersättning som du kan få när du är sjuk och inte kan arbeta. Den betalas ut av Försäkringskassan och baseras på din sjukpenninggrundande inkomst. Sjukpenningen ska täcka upp för den inkomst du förlorar på grund av sjukdom.

Tjänstepension är en pensionsförmån som du kan få genom din anställning. Din arbetsgivare betalar in en viss del av din lön till en pensionsförsäkring, vilket ger dig en extra inkomst vid pensionering.

Kan man få både sjukpenning och tjänstepension samtidigt?

Ja, det är möjligt att få både sjukpenning och tjänstepension samtidigt. Sjukpenning och tjänstepension är två olika ersättningar som kan vara oberoende av varandra. Det innebär att du kan bli beviljad sjukpenning samtidigt som du får din tjänstepension.

Vad händer med tjänstepensionen när du är sjukskriven?

När du är sjukskriven och får sjukpenning fortsätter oftast din tjänstepension att betalas ut. Det beror på vilket avtal du har med din arbetsgivare och vilka regler som gäller för din tjänstepension. Vissa avtal kan innebära att din arbetsgivare fortsätter att betala in till din tjänstepension även under sjukperioden. Det bästa är att kontakta din arbetsgivare eller pensionsleverantör för att få besked om hur din tjänstepension påverkas av sjukpenningen.

Relevanta nyckelord

  • Sjukpenning och tjänstepension
  • Att kombinera sjukpenning och tjänstepension
  • Tjänstepension under sjukskrivning
  • Sjukpenninggrundande inkomst
  • Vad händer med tjänstepensionen vid sjukdom?

Sammanfattning

Att få både sjukpenning och tjänstepension samtidigt är möjligt. Det är viktigt att känna till att sjukpenning och tjänstepension är två olika ersättningar som kan vara oberoende av varandra. Tjänstepensionen kan fortsätta att betalas ut även under sjukperioden, beroende på ditt avtal och reglerna för din tjänstepension. För mer exakt information bör du kontakta din arbetsgivare eller pensionsleverantör.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.