LSS-handläggare utbildning - Bli en expert inom området

Är du intresserad av att hjälpa människor med funktionsnedsättningar och vill bli en expert inom rätten till insatser enligt LSS? Då är en utbildning som LSS-handläggare något för dig. En LSS-handläggare utbildning ger dig den kunskap och kompetens som krävs för att kunna bedöma, besluta och följa upp insatser enligt LSS.

Utbildningens innehåll

En LSS-handläggare utbildning är framtagen för att ge dig de teoretiska och praktiska kunskaper som krävs för att arbeta som LSS-handläggare. Utbildningen omfattar olika ämnen som:

 • Lagstiftning och rättigheter enligt LSS
 • Bedömning och utredning av behov och funktionsnedsättningar
 • Individens rätt till inflytande och självbestämmande
 • Insatser och stöd enligt LSS
 • Etik och bemötande i mötet med brukare
 • Samverkan med andra aktörer inom vård och omsorg

Utbildningen ges oftast på distans eller som en kombination av distans och fysiska träffar. Genom att studera på distans får du möjlighet att anpassa ditt lärande efter dina egna behov och förutsättningar. Utbildningen kan oftast även kombineras med arbete eller andra studier.

Vägen till att bli LSS-handläggare

För att bli en LSS-handläggare krävs det att du har en viss utbildning inom området. Det finns olika utbildningar att välja mellan, till exempel en yrkeshögskoleutbildning, universitetsutbildning eller en utbildning inom socialt arbete. Du kan även läsa en kortare utbildning efter gymnasiet som ger grundläggande kunskaper om LSS och handläggning.

För att bli antagen till en LSS-handläggare utbildning krävs oftast att du har godkända betyg från gymnasiet eller motsvarande samt att du kan visa på ett intresse och engagemang för att arbeta inom området.

Karriärmöjligheter som LSS-handläggare

Efter avslutad LSS-handläggare utbildning har du goda möjligheter till en spännande karriär inom området. Som LSS-handläggare kan du arbeta inom kommuner, landsting, privat vård och omsorg eller ideella organisationer. Du kan även välja att specialisera dig inom ett specifikt område, till exempel barn och unga, äldre eller personer med psykiska funktionsnedsättningar.

Som LSS-handläggare har du en viktig roll i att säkerställa att personer med funktionsnedsättningar får de insatser och stöd de har rätt till enligt LSS. Du kommer att få möjlighet att hjälpa och stödja människor i deras vardag och vara med och påverka deras livskvalitet.

Relevanta nyckelord

 • LSS-handläggare utbildning
 • LSS-handläggare distansutbildning
 • Utbildning inom LSS
 • Karriärmöjligheter som LSS-handläggare
 • LSS-handläggare arbetsuppgifter

Sammanfattning

En LSS-handläggare utbildning ger dig möjlighet att bli en expert inom området och hjälpa människor med funktionsnedsättningar att få de insatser de har rätt till enligt LSS. Genom utbildningen får du de kunskaper och kompetens som behövs för att kunna bedöma, följa upp och besluta om insatser enligt LSS. Med en utbildning som LSS-handläggare har du goda möjligheter till en spännande karriär inom vård och omsorg.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.