Moms på kurser – Det du behöver veta för din utbildning

Att investera i sin utbildning är en viktig och lönsam satsning för både privatpersoner och företag. Men hur är det egentligen med moms på kurser? I denna artikel kommer vi att guida dig genom de viktigaste aspekterna av moms på utbildningar och kursavgifter, så att du kan fatta informerade beslut när det gäller dina utbildningskostnader.

Vad är moms och när gäller det?

Moms, eller mervärdesskatt, är en konsumtionsskatt som läggs på varor och tjänster i de flesta länder. I Sverige är momssatsen generellt 25% för de flesta produkter och tjänster, men när det kommer till utbildningar och kurser finns det undantag och särskilda regler som kan påverka momsen.

Momsbefriade utbildningar och undantag

Vissa utbildningar och kurser kan vara momsundantagna, vilket innebär att det inte läggs på moms på kursavgiften. Detta gäller vanligtvis om utbildningen har ett direkt samband med yrkesverksamhet eller utbildningsverksamhet. Exempel på momsundantagna utbildningar kan vara vidareutbildningar för lärare, medicinsk utbildning eller språkkurser för företag.

För att kursavgiften ska vara momsbefriad måste utbildningsarrangören vara momspliktig och registrerad för moms. Det är därför viktigt att kontrollera med utbildningsarrangören om moms ingår i priset eller om det tillkommer moms på kursavgiften.

Moms på utbildningar för privatpersoner

För privatpersoner är moms oftast inte avdragsgillt. Det innebär att du som privatperson betalar moms på kursavgifterna. Om kursarrangören är momspliktig ska moms läggas på kursavgiften. Detta gäller oavsett om utbildningen är momspliktig eller momsundantagen. Se därför till att ta reda på momsstatusen för utbildningen för att undvika överraskningar när fakturan kommer.

Moms på utbildningar för företag

För företag finns det möjligheter att göra momsen avdragsgillt. Om en utbildning eller kurs har ett direkt samband med företagets verksamhet och syftar till kompetensutveckling kan momsen vanligtvis göras avdragsgill. Detta innebär att företaget kan få tillbaka momsen via momsdeklarationen.

Det är viktigt att komma ihåg att momsavdraget endast gäller om utbildningsarrangören är momspliktig. Om kursarrangören är momsundantagen kan du som företagare inte göra momsen avdragsgill. Se därför till att kontrollera utbildningsarrangörens momsstatus innan du anmäler dig till en kurs eller utbildning.

Relevanta nyckelord

  • Moms på kurser
  • Momsbefriade utbildningar
  • Moms på kursavgifter
  • Momsundantagna utbildningar
  • Momsavdrag för företag
  • Momspliktig utbildningsarrangör
  • Momsdeklaration

Sammanfattning

Moms på utbildningar och kurser är ett komplext område med många undantag och regler. För privatpersoner gäller vanligtvis moms på kursavgifterna medan företag kan ha möjlighet att göra momsen avdragsgill. Det är viktigt att kontrollera momsstatusen för utbildningsarrangören och att förstå vilket samband utbildningen har med verksamheten för att avgöra momsens påverkan.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.