Sjukdom under semester - Vem betalar lön och vad gäller för semesterlönegrundande?

Sjukdom kan komma när man minst anar det, och det är frustrerande att bli sjuk precis under semestern när man ska koppla av och njuta. Men vad händer egentligen om man blir sjuk under semestern? Vem betalar lön och vad gäller för semesterlönegrundande? Här får du svar på dessa frågor.

Vad säger lagen om sjukdom under semestern?

Enligt svensk lag har du rätt att vara sjukskriven och få sjuklön om du blir sjuk under semestern. Det betyder att du har rätt till ersättning för den tid du är sjukskriven, istället för att förbruka din semester.

Din arbetsgivare har skyldighet att betala sjuklön i upp till två veckor. Efter det tas sjuklönen över av Försäkringskassan. Det är viktigt att du meddelar din arbetsgivare så snart som möjligt om du blir sjuk under semestern, så att de kan göra de nödvändiga anmälningarna till Försäkringskassan.

Vad gäller för semesterlönegrundande?

Om du blir sjuk under semestern är det viktigt att du vet vad som gäller för din semesterlönegrundande. Sjukdom påverkar ditt framtida semesterkurage och det är viktigt att veta hur det påverkar dig.

Enligt lagen gäller följande:

  1. Om du blir sjuk under planerad semester har du rätt att få tillbaka de dagar du var sjuk från semestern, och du kan ta ut dessa dagar vid ett senare tillfälle.
  2. Om du blir sjuk under din förläggningssrätt, det vill säga när arbetsgivaren bestämmer när du ska ta ut din semester, har du också rätt att få tillbaka de sjukdagar du har och kan ta ut dessa dagar vid ett senare tillfälle.
  3. Om du däremot blir sjuk under din intjänadesemester, det vill säga när du arbetat in semesterdagarna, så räknas dessa dagar som förbrukade och du kan inte få tillbaka dem. Det är viktigt att känna till skillnaden mellan förläggningssrätt och intjänadesemester för att vara medveten om vad som gäller för dig.

Relevanta nyckelord

  • Sjukdom under semestern
  • Sjuklön vid sjukdom under semestern
  • Sjukdom och semesterlön
  • Semesterlönegrundande vid sjukdom
  • Förläggningssrätt och intjänadesemester

Sammanfattning

Att bli sjuk under semestern kan vara besvärligt, men enligt svensk lag har du rätt till sjuklön om du blir sjuk under semestern. Det är viktigt att meddela din arbetsgivare så snart som möjligt och följa de riktlinjer som gäller för att få rätt ersättning. Dessutom kan det vara bra att känna till skillnaden mellan förläggningssrätt och intjänadesemester för att veta hur sjukdom påverkar din semesterlönegrundande.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.