Vad är ergonomi? Din guide till en hälsosam arbetsmiljö

Att ha rätt arbetsposition och en ergonomisk arbetsplats är viktigt för att kunna arbeta effektivt och samtidigt undvika skador och stress. Men vad innebär egentligen begreppet ergonomi?

Välbefinnande på arbetsplatsen

Ergonomi handlar om att anpassa arbetsplatsen och arbetsredskapen efter människans fysiska och psykiska behov. Målet är att skapa en arbetsmiljö som främjar välbefinnande och minskar risken för arbetsrelaterade skador.

Hur påverkar ergonomin oss?

En bra ergonomi kan ha en rad positiva effekter på vår hälsa och prestation. Genom att använda rätt arbetsställning och utrustning kan vi undvika att belasta våra muskler och leder felaktigt. Det kan bidra till att minska risken för muskelspänningar, ledvärk och andra besvär som kan uppkomma vid stillasittande arbete.

Att ha en ergonomiskt utformad arbetsplats kan även öka vår produktivitet och koncentration, då vi slipper distraheras av smärta och obehag. Vi blir mer alerta och kan fokusera bättre på vårt arbete när vi inte behöver kämpa med att sitta eller stå i en obekväm position.

Ergonomiska tips för att skapa en hälsosam arbetsmiljö

1. Justera din stol och skrivbord

Sätt dig på din arbetsstol och se till att den är rätt inställd. Justera höjden så att dina fötter vilar plant på golvet och låt knäna vara i en vinkel på 90 grader. Skrivbordet ska vara i höjd med dina armbågar när dina armar hänger ner längs sidorna av kroppen. Använd gärna en fotpall för att avlasta benen och ryggen.

2. Placera skärmen på rätt höjd och avstånd

Din skärm ska vara i ögonhöjd och ha rätt avstånd till dina ögon. Håll den ungefär en armlängds avstånd bort och se till att texten är tydlig och lättläst. Justera även ljusstyrkan och kontrasten för att minska ansträngningen på dina ögon.

3. Använd rätt tangentbord och mus

Ett ergonomiskt tangentbord och mus kan göra stor skillnad för din komfort och hälsa. Välj en modell som passar din handstorlek och se till att dina handleder vilar bekvämt medan du arbetar. Använd också gärna en handledsstöd för att undvika överbelastning och smärta.

4. Variera din arbetsställning

Att sitta i samma position hela dagen kan vara ansträngande för kroppen. Försök att variera din arbetsställning genom att resa dig upp och sträcka på dig regelbundet. Ta även korta pauser för att röra på dig och stretcha.

Relevanta nyckelord

  • Ergonomi på arbetsplatsen
  • Skapa en hälsosam arbetsmiljö
  • Ergonomiska tips för kontorsarbete
  • Rätt arbetsställning och utrustning
  • Öka produktiviteten med ergonomi

Sammanfattning

Ergonomi handlar om att skapa en hälsosam arbetsmiljö genom att anpassa arbetsställning och utrustning efter dina behov. Genom att vara medveten om ergonomi kan du undvika skador och obehag på arbetsplatsen samtidigt som du förbättrar din koncentration och produktivitet. Följ de ergonomiska tipsen ovan för att skapa en ergonomisk arbetsplats som främjar din hälsa och välmående.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.