Vad är social dokumentation?

Social dokumentation är en metod för att dokumentera och reflektera över lärandeprocesser inom olika utbildningsmiljöer. Det är ett verktyg som främjar delaktighet och interaktion mellan pedagoger, barn, elever eller studenter. Genom att dokumentera och synliggöra det som händer i lärandesituationer skapas möjligheter att göra lärandet synligt, diskutera och reflektera över det. Det kan vara allt från vardagliga händelser till mer genomtänkta projekt.

Vad innebär social dokumentation?

Genom att använda social dokumentation kan man synliggöra och analysera interaktiva och lärorika situationer. Genom att dokumentera olika moment och händelser kan man senare reflektera tillsammans över vad som skett. Det kan vara föremål, texter, fotografier, videoinspelningar eller ljudeffekter. Målet är att göra lärandet synligt och att använda detta som grund för fortsatt utveckling och reflektion. Dokumentationen kan sedan användas som underlag för planering och utvärdering av både individuell utveckling och utvecklingen av verksamheten i sin helhet.

Hur används social dokumentation inom utbildning?

Inom olika utbildningsmiljöer används social dokumentation på olika sätt. I förskolan kan det användas för att synliggöra barnens lärande och utveckling, och för att involvera föräldrar och andra intressenter i processen. I grundskolan kan det användas för att följa och dokumentera elevernas framsteg och för att skapa en dialog och gemensamt ansvar mellan elever, lärare och föräldrar. Inom högre utbildning kan det användas för att dokumentera och synliggöra studenter och deras lärande under praktiska moment, såsom laborationer eller yrkespraktik.

Exempel på social dokumentation inom förskolan

Ett exempel på social dokumentation inom förskolan kan vara att dokumentera barnens lek och samspel. Det kan vara bilder, anteckningar och citat som fångar deras aktiviteter och tankar. Detta kan sedan användas för att analysera och reflektera tillsammans med barnen. Genom att göra deras lärande synligt kan man identifiera möjligheter till vidare stöttning och utveckling.

Relevanta nyckelord

  • Social dokumentation
  • Utbildning
  • Lärande
  • Reflektion
  • Interaktion
  • Delaktighet
  • Synliggörande

Sammanfattning

Social dokumentation är en metod som används inom olika utbildningsmiljöer för att dokumentera och reflektera över lärandeprocesser. Genom att göra lärandet synligt och involvera deltagarna kan man skapa en gemensam förståelse och utveckling. Det kan användas för att synliggöra barns lek och samspel inom förskolan, följa elevers framsteg i grundskolan och dokumentera och analysera studenter på högre utbildningsnivå. Genom social dokumentation kan man underlätta lärandet och främja utvecklingen av människor i olika utbildningsmiljöer.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.